Volgens Ferdinand Cuvelier, Belgisch sociaal-psycholoog, filosoof, psychodramaturg en relatiepsychotherapeut, is elke huwelijksrelatie een dramatisch gebeuren, een schouwtoneel waarbij twee mensen met elkaar verwikkeld zijn in een strijd om enerzijds trouw aan zichzelf en anderzijds trouw aan elkaar te zijn. Soms lukt dit, soms leidt dit tot een strijd van epische proporties. Hij stelt dat een duurzame, monogame relatie allesbehalve een statisch gegeven is.  Door de tijd heen ontwikkelt de relatie zich, met ups en downs, blijft steken in bepaalde crisissen of worstelt er zich doorheen. Met andere woorden is het drama een klassiek verhaal.

 

Hoogstwaarschijnlijk ben je, als je dit leest, niet helemaal tevreden met je relatie; je mist dingen die je graag zou willen of er zijn dingen die je juist niet wil in je relatie. Je kunt je daardoor eenzaam, onbegrepen, ongezien of niet gewaardeerd voelen. Jullie doen ontzettend je best, maar merken dat het maar niet beter gaat. Dit komt omdat jullie regelmatig in dezelfde manier van reageren op elkaar terecht komen. Zoals hierboven, door Ferdinand Cuvelier beschreven, is het terechtkomen in een strijd onvermijdelijk. Relatiebegeleiding kan jullie helpen om niet te blijven steken in bepaalde crisissen of om deze strijd makkelijker en lichter te laten verlopen. 

Met haptonomische relatiebegeleiding onderzoeken we met elkaar welke patronen er zijn in hoe jullie met elkaar omgaan en hoe het anders kan. De meerwaarde van de haptonomische begeleiding is dat we dit voelbaar maken door ervaringsoefeningen die jullie samen doen. Het blijft dus niet alleen bij praten, waar ook al veel duidelijk kan worden, maar juist door voelbaar te maken wat er is en hoe het anders kan, worden er patronen doorbroken en leren jullie om op een andere manier met elkaar om te gaan.

 

Een vraag naar haptonomische relatiebegeleiding kan voorkomen in verschillende stadia van een relatie. Dit kan zijn bij een beginnende relatie, bij een bestaande relatie of bij een eindigende relatie. Haptonomische relatiebegeleiding is geschikt wanneer jullie:

  • elkaar beter willen leren kennen en/of willen weten of jullie bij elkaar passen.
  • meer verdieping willen in de relatie.
  • een conflict hebben of regelmatig conflicten hebben.
  • moeite hebben met de verschillen tussen elkaar.
  • de onderlinge communicatie willen verbeteren.
  • te maken hebben met een ingrijpende verandering in het leven.
  • een gevoel van verbinding, nabijheid en/of intimiteit missen.
  • een gevoel van autonomie (zelfstandigheid) missen.
  • uit elkaar gaan en ondersteuning willen in dit proces.

 

Een zitting duurt ca. 75 minuten en kost € 135,-.

Een gratis kennismakingsgesprek is mogelijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden haptotherapie via de aanvullende verzekering.

Vaak geldt er een maximumbedrag per behandeling en een maximum vergoeding per kalenderjaar.

Voorwaarde voor vergoeding is dat de haptotherapeut erkend is en aangesloten is bij de beroepsvereniging VVH.

Ik ben BIG geregistreerd en lid van de beroepsvereniging onder nummer 097.

Wil je meer weten over de vergoeding van haptotherapie door je zorgverzekeraar? Kijk dan hier voor meer informatie: https://haptotherapeuten-vvh.nl/vergoeding-haptotherapie.